Råbetoniblødttøj_15.jpg

Rå beton i blødt tøj

Bede med passende plantemiks afrunder minimalist-villa

DesignHaver tegnede en flot habit til haven ved en villa med store betonflader. Tag med på havevandring og oplev eksempler på, hvordan nøje udvalgt beplantning og omsorgsfuldt anlægsarbejde kan koble hård minimalisme sammen med den omgivende natur – og udnytte komplekse niveauspring.

Råbetoniblødttøj_13.jpg

Naturfarver i indkørslen

Villaen opført i en næsten brutal minimalistisk stil stod færdig. Nu ønskede kunden sig bede, der kunne give kontrast til de lige linjer og monumentale betonflader. Ved tegnebordet begyndte Tor Haddeland at sy det tøj, der nu klæder huset. Ved indkørslen er der blandt andet plantet en sydbøg (th. i fotoet) med et let og grafisk udtryk, der står flot op mod de rå flader.

Råbetoniblødttøj_3.jpg

Kompleks fjordkile

Fjordudsigten trækker øjet til sig, når man træder ud bag garagen. På denne side af huset falder en smal stribe af grunden stejlt ned mod naboen. Beplantningen skulle derfor både bringe varme, afskærme og alligevel bevare udsigten, forklarer havearkitekten: ”Huset står midt i naturen som en bevidst kontrast. Min opgave var at trække naturen op omkring den helt ekstremt enkle villa”.

Råbetoniblødttøj_4.jpg

Oplevelsesrig passage

I den smalle, skrånende passage har DesignHaver sammen med anlægsgartnerne fra Junckerhaven kreeret en oplevelsesrig beplantning. ”Der sker meget i planternes niveauer, udtryk, farver og former. Scenen løfter sig fra trædebregnerne i forgrunden til de hjemmehørende fyrretræer,” siger Tor Haddeland. Plantemikset rummer også sandrør, lampepudsergræs og rød elefantgræs.

Råbetoniblødttøj_5.jpg

Bunddække trækker trædesten frem

Trædestenene synes at svæve over bregne-bunddækket. Overgangen fra de rå betonfarver til de stedsegrønne trædebregner er et eksempel på, hvordan naturens formsprog og farver er trukket helt op mod villaens hårde linjer og grålige nuancer. De harpiksduftende fyrretræer sender tankerne på skovtur – især når man tager udebrus en blæsende dag, hvor vinden rusker i grene og nåle.

Råbetoniblødttøj_6.jpg

Bærmispel brænder igennem

Passagen leder frem til villaens fjordside, hvor en træterrasse kroner kystskrænten. DesignHaver foreslog at bryde terrassefladen med et bed. Her blev der sat en bærmispel, hvor bladene nu står i efterårsbrand. ”Jeg lavede planteplanen, mens Junckerhaven sammen med kunden udvalgte planter med det helt rigtige udtryk til stedet. Bærmispelen er virkelig vellykket lige dér,” siger Tor Haddeland.

Råbetoniblødttøj_7.jpg

Hjemmehørende plantevalg

På kystskrænten blev den eksisterende trappes diagonale forløb brugt til at lave en munter modsætning mellem himmelstræbende græsser og en koloni af hårdfør gråpil. Gråpilen er en af de mange hjemmehørende plantearter, der giver bedene naturpræg og udbygger naboskabet til kysten – det er her ved kysten, gråpilen hører til. Gråpil er også god til at holde på jorden på en skrænt.

“De store flader og villaens markante udtryk er blødt op med masser af hjemmehørende planter og af bedenes skræddersyede stemninger, udtryksfulde valg og afstemte kompositioner.” - Tor Haddeland
Råbetoniblødttøj_8.jpg

Bed bryder fladerne..

Råbetoniblødttøj_9.jpg

Plantemiks danser foran muren

Sollyset smiler gennem plantemikset i bedet, der er anlagt foran en mur ved garagen i villaens forhave. Bedet leverer farver og organiske toner til betonfladernes stabile underlægningsmusik. De høje, iøjnefaldende græsser i mellemgrunden er blandt de prydgræsser, DesignHaver har en forkærlighed for. Her er det en elefantgræs, hvor sollyset kærtegner de rødlige sensommeraks. Foran muren står der en kompakt havtorn, der er blandt de hjemmehørende planter i et kystområde som det, ejendommen befinder sig i. Blandt de mindre detaljer kan nævnes engelskgræsset, der står nede foran elefantgræssernes grønne mur. Engelskgræs er også hjemmehørende med sine lyserøde, velduftende blomster. Når mørket falder på i forhaven, leverer murens belysning et bagtæppe til beplantningens mørke silhuetter.

Råbetoniblødttøj_10.jpg

Gennemsigtig vækst skaber hygge

Tor Haddeland forklarer, at DesignHaver i mange år har arbejdet på at ramme en svær balance mellem at hylde en flot og indtagende udsigt og at placere elementer, der tvinger øjet til at bremse op på sin flugt mod horisonten. Det kan man eksempelvis gøre ved at finde planter og træer med et levende spil og en let vækst, der er tilpas transparent i forhold til udsigten. Her har en bærmispel fået lov til at indtage forgrunden i det bed, DesignHaver fik savet ud af den ellers store terrasseflade. ”Den lidt underspillede busk står enkelt og smukt, og den har en god kontakt til den omgivende natur. Kræmmerhusformen er et helt bevidst valg, så man på den ene side har fjordudsigt under bladene, og på den anden side bryder den store terrasse, der var svær at indrette. Nu virker det som om, at terrassen er bygget omkring træet. Sådan kan en bærmispel være med til at blødgøre og skabe hygge. Ja, give en fornemmelse af rum – og alligevel bevare udsigten.”

Råbetoniblødttøj_11.jpg

Skulpturelt penselfyr-skyggespil

”Selv om vi har bestræbt os på at skabe en have med naturpræg, er intet tilfældigt i denne have. Netop tilfældighed er ellers noget af det, der kendetegner den vilde natur,” forklarer Tor Haddeland og fortsætter: ”Alle planterne er særligt udvalgte og tilpassede for at give det bedst mulige resultat op mod villaens markante arkitektur med de monumentale betonflader,” siger Tor Haddeland. Det gør sig ikke mindst gældende for de penselfyrreplanter, der har fået hovedrollen i et kummebed på terrassen ud mod fjorden. I planteplanen skrev han ”skulpturelle fyrretræer” ved kummen. Lars Juncker fra Junckerhaven udvalgte derefter sammen med kunden planterne med deres klynger af flotte sideskud.” Træerne skulle i deres grenstruktur også være ret flade – som når man espalierer æbletræer. Ved at sætte de udtryksfulde fyrrevækster op mod den lyse, ensartede betonflade iscenesættes også et skyggespil, når solen skinner og vinden suser. Under penselfyr-fyrværkeriet hviler et lavt bunddække af blå bjørnegræs.

Råbetoniblødttøj_12.jpg

Koblingen til naturen

En lille zone med livsglad lampepudsergræs er skudt i vejret ved siden af en gråpil-beplantning ved terrassen på kystskræntens top. Aksene, der minder om rævehaler, stritter i flere retninger. Lampepudsergræssets bløde struktur og fabelagtige former er med til at binde den omgivende fjordnatur sammen med villaens hårde arkitektur. Græsarten har et flot farvespil hen over sæsonerne. I løbet af efteråret bliver rævehalerne helt sølvagtige i nuancerne. Ifølge Tor Haddeland er den lille scene bare én af de gode løsninger af det, der var nøgleopgaven, da DesignHaver og Junckerhaven gik i gang med at klæde den nøgne grund omkring det nybyggede hus på: ”Det er lykkedes os at trække naturen op til villaen, der udgjorde en bevidst, men meget hård kontrast til de flotte naturomgivelser, før vi fik i gang. Nu er de store flader og villaens markante udtryk blødt op med masser af hjemmehørende planter og af bedenes skræddersyede stemninger, udtryksfulde valg og afstemte kompositioner.”

Produkter brugt i denne have

Relaterede projekter

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 25.550,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
bo-bedre-magasin_2022.jpg
Menu